Home Forums Forum 1 Molba za pomoc

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Ana J
    Participant

Poštovani,

u jednom državnom organu radim od 2021. godine i angažovana sam po Ugovoru o djelu trenutno. Prije toga sam u nekoliko navrata bila angažovana na istim poslovima po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Da li ovqakav angažman podrazumijeva da ću dobiti povećanje zarade od oktobra 2024. kako to Vlada Crne Gore najavljuje? Takođe me interesuje da li mogu biti član sindikata jer niko u ovoj instituciji mi ne daje konkretan odgovor na to pitanje.

Unaprijed zahvalna,

Ana

Ana J
    Participant

Draga Ana,

na žalost, ugovor o djelu kao i ugovor o privremenim i povremenim poslovima predstavljaju posebne (obligacione) vrste ugovora i kao takvi ne podrazumijevaju uživanje prava iz rada i po osnovu rada. Stoga, najavljeno povećanje minimalne zarade neće biti benefit za zaposlene koji su angažovani po ovakvim, prekarnim, ugovorima. USSCG je godinama unazad ukazivala Vladi Crne Gore na problem prekarnih ugovora, posebno u javnom sektoru gdje se upravo država pojavljuje u ulozi poslodavca, no do danas niti jedna Vlada nije preduzela konkretne aktivnosti na planu transformacije takvih ugovora u stabilan radni odnos. Upravo smo i prilikom najave povećanja minimalne zarade i usvajanja Fiskalne strategije isticali ovaj problem.

Shodno našem radnom zakonodavstvu svojstvo člana sindikata može imati samo zaposleni, dakle lice koje ima zaključen ugovor o radu sa poslodavcem. Sa druge strane, shodno unutrašnjim aktima sindikata, mogu biti kao članovi prepoznate i sve druge interesne grupe (zaposleni pod prekarnim ugovorima, penzioneri, platformski radnici…). Tako da je najbolje da se u tom pravcu konsultujete sa predstavnicima sindikata u vašoj radnoj organizaciji kako bi Vam oni dali najprecizniji odgovor u skladu sa aktima tog sindikata.

Srdačno,

Ivana

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.