- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 7 months, 2 weeks ago by .
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
- You must be logged in to reply to this topic.
Pracuję na pracy zdalnej. Czy pracodawca może bez uprzedzenia przyjechać do mnie na kontrolę? Czy musi mnie uprzedzić? I czy w ogóle jest taka kontrola możliwa u mnie w domu?
Zasady wykonywania pracy zdalnej powinny być określone w:
– porozumieniu zawieranym między pracodawcą a zakładową organizacją związkową;
– regulaminie – jeżeli w terminie 30 dni nie dojdzie do zawarcia porozumienia z zakładową organizacją związkową lub w przypadku, gdy u pracodawcy nie działa żadna zakładowa organizacja związkowa (konieczne są tu konsultacje z przedstawicielami pracowników).
Przepisy upoważniają pracodawcę do przeprowadzania kontroli pracownika w miejscu wykonywania przez niego pracy zdalnej. Kontrola taka będzie opierała się na zasadach określonych przez strony w regulaminie, poleceniu pracy zdalnej bądź w porozumieniu zawartym z pracownikiem przez pracodawcę. Kontroli mają podlegać:
– procedury ochrony danych osobowych w miejscu wykonywania pracy;
– warunki BHP.
Kontrola będzie mogła zostać zrealizowana w miejscu wykonywania pracy zdalnej, w godzinach pracy pracownika, po wcześniejszym uzgodnieniu z nim, tak aby nie naruszać prywatności jego oraz domowników.